تاثیر کرونا بر صنعت نمایشگاهی
تقریبا اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی بود که زمزمه هایی در مورد ویروس کرونا به ایران آمد . در ابتدا هیچ کس فکرش را هم نمی کرد که یک روز ٬ این مهمان ناخوانده وارد ایران بشود و تمامی مشاغل را درگیر کند تا بالاخره در اواخر بهمن ماه سال ۹۸ ٬ این ویروس وارد ایران شد و از شهر قم ٬ شروع به گسترش فرمانروایی خودش تو ایران کرد . کرونا در مدت زمان کوتاه ٬ باعث شد تا فعالیت بسیاری از مشاغل در هاله ای از ابهام قرار بگیرد . بسیاری از مشاغل از سمت دولت متوقف شدند و مردم نیز هر اقدامی که لازم بود ٬ برای مقابله با این ویروس انجام دادند . شاید یکی از مشاغلی که بیشترین ضربه را در این راستا چشید ٬ صنعت نمایشگاهی بود . نمایشگاه ها به دلیل ازدحام زیاد جمعیت و زیر مجموعه های متعددی که در راستای برگزاری یک نمایشگاه کار می کنند ٬ تبدیل به یکی از مشاغل پر خطر شد و تقویم نمایشگاهی را به هم ریخت . تاثیر کرونا بر صنعت نمایشگاهی ٬ حتی به نمایشگاه فامکس ۲۰۲۰ که یکی از بزرگ ترین رویداد های پزشکی و دارویی کشور بود نیز رحم نکرد و با وجود غرفه سازی های انجام شده در نمایشگاه هتل المپیک ٬ درب نمایشگاه بسته شد و زمان آن به تعویق افتاد .
اولین تاثیر کرونا بر نمایشگاه ها
اولین نمایشگاهی که تحت تاثیر شیوع ویروس Covid – 19 در ایران به تعویق افتاد ٬ نمایشگاه فارمکس ۲۰۲۰ واقع در سالن های نمایشگاهی هتل المپیک بود . این نمایشگاه که یکی از مهم ترین رویداد های پزشکی و دارویی کشور قلم داد می شد ٬ با خبر ورود ویروس کرونا در ایران از تاریخ ۵ اسفند ماه ۹۸ به مدت زمان نامعلومی به تعویق افتاد و همین امر به نوعی آغاز کننده شکست صنعت نمایشگاهی در مقابل ویروس کرونا بود . نمایشگاه بین المللی تهران که از قبل تقویم نمایشگاهی خود را بر روی سایت قرار داده بود ٬ در مواجهه با این شرایط اضطراری شروع به لغو تمامی نمایشگاه های خود کرد و تمامی مشاغل درگیر نمایشگاه را در شوک بزرگی قرار داد . قرنطینه خانگی ٬ تعطیلات عید نوروز ٬ ترس مردم از بازگشایی مشاغل مختلف و از طرفی فشار اقتصادی که با تعطیل شدن مشاغل به مردم وارد شده بود و عجین شدن این ویروس چینی با مردم ایران ٬ باعث شد تا همگی به فکر این باشند که چگونه می توان با وجود این ویروس به بازگشایی دوباره مشاغل فکر کرد .
نمایشگاه مقابله با ویروس کرونا
نمایشگاه بین المللی تهران پس از گشت ۴ ماه توانست قفل صنعت نمایشگاهی را بشکند و در تاریخ ۲۴ خرداد ماه سال ۹۹ ٬ یک نمایشگاه با عنوان نمایشگاه جهش تولید و دستاوردهای مقابله با ویروس کرونا برگزار نماید . این اقدام در ابتدا با انتقاد های تندی رو برو شد و مخالفت های بسیاری با برگذاری نمایشگاه صورت گرفت ٬ آن هم در یک کلان شهر به نام تهران که از نظر آمار مبتلایان آمار بالایی دارد . از این رو نمایشگاه بین المللی تهران با در نظر گرفتن تمهیدات لازم ٬ مانند : تونل های ضد عفونی کنندنه ٬ فروش بلیط به صورت اینترنتی ٬ فروش مواد ضد عفونی کننده و ماسک و محدود کردن بازدید کنندگان ٬ توانست اولین نمایشگاه سال ۹۹ ٬ یعنی نمایشگاه مقابله با ویروس کرونا را برگزار کند و راه را برای برگزاری دیگر نمایشگاه ها و ساخت غرفه نیز هموار سازد .
فارمکس ۲۰۲۰ کرونایی
به دنبال بازگشایی بسیاری از مشاغل ٬ صنعت نمایشگاهی نیز جانی تازه گرفت و نمایشگاه های به تعویق افتاده نیز شروع به برگزاری کردند . فارمکس ۲۰۲۰ نیز یکی از این نمایشگاه ها بود که اهمیت بالایی برای وزارت بهداشت ایران داشت و برگذاری آن ٬ دستاوردی بزرگ در سطح خاورمیانه برای این سازمان محسوب می شد و قرار بود در تاریخ ۵ اسفند ۹۸ برگزار شود اما به دلیل محدودیت های اعمال شده به تعویق افتاده بود و حالا در سال ۹۹ قرار بر برگزاری فارمکس ۲۰۲۰ کرونایی بود . باز هم تونل ضد عفونی کننده و تب سنجی و … به کمک نمایشگاه ها آمدند تا با کمک آن ها بتوان با خیالی آسوده به برگذاری نمایشگاه ها پرداخت تا خانواده بزرگ صنعت نمایشگاهی ٬ دوباره شروع به کار نمایند .
تعویق زمان برگزاری نمایشگاه ها
برگزاری نمایشگاه ها و تقویم نمایشگاه بین المللی داشت به نظم سابق خود و به زمان قبل از کرونا باز میگشت تا اینکه در اواخر تیر ماه سال ۹۹ وضعیت کشور دوباره به حالت قرمز در آمد و محدودیت های جدید و جدی از سمت ستاد مبارزه با کرونا اعمال شد . در همین راستا سایه کرونا باز هم روی برخی از مشاغل ٬ از جمله صنعت نمایشگاهی افتاد و برگزاری تعداد زیادی از آن ها را به تعویق انداخت . تعویق زمان برگزاری نمایشگاه ها به این قسمت ختم نشد و نمایشگاه های بزرگی مانند نمایشگاه صنعت ساختمان ٬ ایران بیوتی ٬ فرش دستباف ٬ صنایع دستی و … به حالت معلق در آمدند و مدت زمان برگزاری آن ها تا تاریخ این نوشته ٬ نامعلوم مانده است . باید دید که تا چه زمانی این ویروس منحوس می تواند مشاغل پر جمعیت را تحت شعاع خود قرار دهد و دائما باعث جلوگیری از فعالیت آن ها شود اما باید این مسئله را نیز در نظر داشت که در سالی که به اسم جهش تولید نام گذاری شده است ٬ صنعت نمایشگاهی می تواند نقش مهمی را در این راستا ایفا کند و نیسا طرح و یا سایر شرکت های عضو این صنعت نیز ٬ حکم یک بازو را برای این کار داشته باشند .
ویروس کرونا چندین ماه است که کره زمین را فرا گرفته و به نوعی جزئی از زندگی همه ما شده . همه ما در کنار این ویروس به فعالیت خود ادامه می دهیم و به نوعی به وجود آن عادت کرده ایم . به امید روزی که یکبار دیگر بتوانیم با خیالی آسوده در کنار هم جمع شویم و با برگزاری نمایشگاه ها به اقتصاد کشور کمک نماییم و کرونا نیز برایمان تبدیل به یک خاطره شود . خاطره ای که خیلی از ما ها شاید علاقه مند به یادآوری یا بازگو آن نباشیم .